Skip to main content

”Hur ska jag bete mig mot min älskling?” (4)  ⁣⁣

Om du och din partner inte har samma enneagramstrategi, har hen ofta behov som kanske skiljer sig radikalt från dina.

⁣⁣I några inlägg (bakåt och framåt) ger jag några korta tips på vad du kan tänka på och göra för att bemöta din älskling på ett sätt som hen har lättare att ta till sig och känna sig sedd och respekterad på. ⁣⁣

Det jag skriver om i den här miniserien är alltså; ⁣⁣BEHOV I BEMÖTANDE utifrån ENNEAGRAMSTRATEGI. ⁣⁣Idag några tips till dig som är ihop med en:

FYRA – Individualisten  :⁣⁣

Individualisten har sitt fokus på att hitta och leva ut sin sanna identitet. Om de inte tycker sig att ha hittat fram till den, finns också en rädsla att bli misstagen/missförstådd för någon hen inte anser sig vara – eller t o m missa sin väg i livet. 

Tillsammans med ett rikt känsloliv gör det här att Fyran ägnar mycket tid och energi åt att djupdyka i de stora frågorna om livets mening, relationer, ”varför blev jag den jag är?” osv ⁣

Så, om din partner är en Individualist – se till att:

  1. ⁣Få Fyran att lita på att hen är nog precis som hen är redan nu – redan speciell i dina ögon. 
  2. Om du ska framföra kritik; tala först om för Individualisten hur mycket du älskar hen och något du uppskattar. Fyran kan ha lätt att missta ”…Men Du gjorde fel/ett misstag  där ” med ”…men Du ÄR fel/dålig/ett misstag ” …
  3. Påminn om att det är bara 4ans uppgift att göra sina egna val, ha egna åsikter och känslor – och att hen INTE behöver ta ansvar för (utifrån sin empati oroa sig kring) hur du (eller någon annan) regerar på dessa. Det är ditt och de andras eget ansvar att göra.
  4. Respektera (och uppmuntra) Individualistens behov av egen tid så länge du märker att hen mår bra av det. Att tänka de djupa tankarna och ringa in meningen, är  ofta ett livselixir hos den här strategin. Skulle du märka att det går till överdrift, ”locka ut” hen i något mera socialt en stund, eller att inviga dig i vad som pågår där innanför. 

  5. Är du själv 4 eller är ihop med en?
    Har du fler tips ? 
    Skriv de gärna i kommentarerna inne på min insta i dagens inlägg – jag vill gärna veta! 

⁣ © Laila Dahl 2021

..Förstår du inte vad jag babblar om? Lyssna isåfall gärna på min podd Enneagramstudion (finns på Spotify och Podcaster) för att få en inblick i Enneagrammet som verktyg, samt en beskrivning av de 9 strategierna.
Lycka till och välkommen in! 👍 

Leave a Reply