Skip to main content

Barn är smarta varelser. Utrustade med överlevnadsinstinkt och förmåga att anpassa sitt beteende utifrån gällande omständigheter.⁣Men också med ett tillhörande behov, en suverän idé från vår skapare, att det livsavgörande behovet av mat (barnet som instinktivt söker sig till bröstet direkt efter  födseln) samtidigt skulle stilla vårt mänskliga behov av trygghet, närhet och kontakt.

⁣⁣I ”Enneagrammet – 9 förhållningssätt …” skriver jag bl a om barndom och uppväxtens påverkan på hur vi förhåller oss till livet. ⁣⁣

Vad behövde DU göra, vara, uppfylla för att känna dig älskad, trygg, sedd, tagen på allvar, som barn…?

⁣⁣Här är några exempel på hur det kan te sig:⁣⁣ 

-Jag fick se till att klara mig själv. Det fanns inget pjosk. Ingen hade tid med mig. Ingen var hemma när jag kom hem på dagarna och som 7åring hade jag redan egen nyckel och hela köret … ⁣⁣

– Jag var den som såg till att pappa hade allt han behövde. Jag var före och efter och tog sällan hem kompisar för jag måste se till att pappa inte gjorde nåt galet när han var full. Och jag skämdes- ändå var det alltid jag som tröstade när det gått åt skogen …⁣⁣

– Med en mamma som var deprimerad och kände panik såg jag till att bana vägen i olika situationer. Tänka ut och förbereda och fixa allt för bästa utgång. Med tiden blev mammas oro också min egen oro…

⁣⁣-Det var min syster som fick all ära eftersom hon utmärkte sig tidigt inom sporten. Jag var minst lika bra på min grej, att måla, men det var inte pappa så intresserad av. På varenda vernissage sen jag blev vuxen blir jag lilla tjejen igen, tittar oroligt mot entrén och hoppas han ska dyka upp… ⁣⁣

Ja, ungefär så. Enneagrammet visar på nio såna här grundmönster. Du kan ha en kombination av några, men ofta är en mera tongivande i hur du förhåller dig.⁣⁣

Blir du nyfiken? ⁣

Länkar till boken:

https://www.adlibris.com/se/bok/enneagrammet-9-forhallningssatt-till-livet-9789173879408

https://www.bokus.com/bok/9789173879408/enneagrammet-9-forhallningssatt-till-livet/

Önskar dig en fin dag med sol på näsan!

/Laila

Leave a Reply