Skip to main content

Jag känner mening med livet när …


jag kan tycka om mig själv på riktigt och vågar tro att jag är skapad av en anledning 

att mitt värde består i att jag är ett liv i universum och därför är jag värd att finnas och att vara lycklig…


när jag följer min längtan och själv börjar skapa det liv jag vill leva…


Som jag ser det spelar det mindre roll i vilken ände du börjar, så länge du inte försöker stå bara på det ena benet. Att ”bara” älska dig själv, intala dig att du värdefull osv, verkar inte räcka. Du måste också börja agera utifrån din självkärlek. Det vill säga, göra saker du mår bra av och själv skapa ett gott liv för dig. 
Å andra sidan räcker det inte heller med att bara göra saker du mår bra av, för att göra dig själv lycklig. För utan ren och sann självkärlek kommer allt du gör att kännas tomt och ytligt till slut. 
De här två behöver alltså följas åt!
Du kan börja öva dig i att älska dig själv genom att ( t ex) 

  • Börja lyssna inåt efter vad du längtar efter och ta dig själv på allvar
  • Tillåta dig själv känna det du känner utan att döma dig själv som otillräcklig, svag osv
  • Skriva listor på vad du faktiskt redan nu gillar med dig själv och känna dig tacksam över det
  • Bli din egen bästa vän … osv

På den vägen kan vi också behöva göra en hel del grovjobb, som att ändra på negativa mönster, släppa taget om sånt som drar ner oss, ta bättre hand om våra kroppar, skapa bra rutiner som gynnar oss på sikt, sätta sunda gränser, riskera att alla inte gillar oss, be någon om ursäkt… Vi kan behöva göra saker som vi insett är bra för oss, även om de inledningsvis kanske känns urjobbiga.


Skapa din egen lycka kan du göra genom att styra dig själv dit du vill med medvetna aktiva steg. Det kan vara allt ifrån att tapetsera om ett rum, lära dig dansa, engagera dig för en god sak eller börja meditera. Det centrala är att agera och fylla våra liv med sånt som väcker glädjen och/eller fyller våra dagar med en känsla av mening.
Att verkligen älska dig själv och ge dig själv det liv du vill ha kan alltså vara långt ifrån enkelt – samtidigt är det ett av det viktigaste och finaste du någonsin kommer att göra…


Sist men inte minst, öva dig i tillit till en kärlek större än din och min, den där som ville våra liv. Som min mamma brukar säga; ”Lägg dig i Guds vagga…”


Vad är ditt bästa ditt bästa ”älska dig själv – tips”? Och vad/hur gör du för att fylla ditt liv med glädje/mening?


© Laila Dahl 2021

Leave a Reply