Skip to main content

”Hur ska jag bete mig mot min älskling?”

Om du och din partner inte har samma enneagramstrategi, har hen ofta behov som kanske skiljer sig radikalt från dina.
I några inlägg (bakåt och framåt) kommer jag att ge några korta tips på vad du kan tänka på och göra för att bemöta din älskling på ett sätt som hen har lättare att ta till sig och känna sig sedd och respekterad på. 

Det jag skriver om i den här miniserien är alltså; 

BEHOV I BEMÖTANDE utifrån ENNEAGRAMSTRATEGI. 

Idag några tips till dig som är ihop med en:

ETTA – Förbättraren:

Ettan har sitt fokus på vad som kan bli bättre och på att vara en god, ansvarsfull och plikttrogen person. Du kan oftast lita på en Etta. Men det här gör också att Förbättraren har stora krav på sig själv – och vill inte ha, göra eller vara på ”fel” sätt. Vilket gör personen också känslig för kritik.

Så, om du har nåt att säga som är kritiskt eller negativt – se till att : 
1. Få Ettan att lämna det hen har för händer och verkligen lyssna på vad du har att säga ( de kan ha svårt att bara ditt still utan att hela tiden göra en massa saker)
2. Grunda gärna med något positivt ”Jag tycker det var så mysigt igår …” eller ”Jag var så stolt över dig förra veckan när …” 
innan” ”…Men jag har funderat på en sak. ”

3. Håll dig sedan till en sakfråga i taget 
4. Förklara vad du tänker, hur känner och konkret vad du behöver i frågan – utan att krydda med för många negativa detaljer kring Ettans beteende.
5. Utgå från Ettan har goda intentioner 
6. Om din Etta reagerar med passiv aggressivitet, kan du lägga till; ”Jag förstår att det kan låta kritiskt men jag förklarar bara vad jag behöver – utifrån mig och mina behov. Ja, det har faktiskt mer med mig att göra , än med dig
7. Använd gärna humor tillsammans med din Etta – hen både behöver den för att lätta på sin annars ganska ansvarstyngda tillvaro OCH är ofta rätt rolig själv (!!) En ETTA på semester visar ofta andra mer lättsamma sidor när hen är ledig, än hemma i vardan. 
8. Erkänn när du gör fel. Ettor uppskattar det och kan ta lite lättare på den egna självkritiken när de märker att du också inser när du gör fel – och är ok med det.

Är du ihop med en Etta, eller har du själv den strategin? Har du fler tips på hur hen/du vill bli bemött? Skriv i kommentarsfältet inne på min insta @lailadahl_terapistudion – jag vill gärna veta!


© Laila Dahl 2021

Leave a Reply