Skip to main content

FRÅGELÅDAN 

”Hej! Jag är en psykologistuderande som undrar; hur ter sig försmekanismer i förhållande till enneagram? Har man olika beroende på vilken siffra man är? Kan du skriva något om det? Tacksam isåfall! /Kickan”

SVAR:

Hej Kickan och tack för frågan!

Ja, absolut! Jättebra fråga!  Men försvarsmekansimerna kräver ett lite längre svar, så jag tänker att jag gör en ”serie” svar på den istället och tar en siffra i taget. 

Så Kickan, och alla ni andra; 

Här kommer först ut,

Ettans, Förbättrarens, FÖRSVARSMEKANISMER:

Alla typer använder någon gång nu och då de flesta av våra vanligaste försvarsmekanismer. Men vissa försvarsmekanismer verkar vara lite mer typiska försvar, hos vissa av de olika strategierna. 

En av de mer typiska försvarsmekanismerna hos  Ettan är 

  • Reaktionsbildning. Att bli arg och framför allt att visa sin ilska/irritation, känns fel för många Ettor. Ändå dyker ju vreden upp för oss alla av och till och det är som det ska, då den fyller en funktion. Ettans svar på det är (ibland) att istället för att tala klarspråk, visa upp en mer ( i Ettans upplevelse) accepterad känsla – ibland en helt motsatt) t ex vänlighet. Men eftersom vreden ligger där under och ”spökar”, så behöver då Ettan ofta överdriva den där ”vänligheten” – vilket kan göra att omgivningen märker att den just då inte är riktigt äkta. Så hur det kan det här fungera som ett försvar? kanske du undrar. Jo, Ettan kan ju inte ta bort affekten (den där första instinktiva känslan som dyker upp när man känner sig t ex påhoppad, hotad, stressad). Så den använder istället försvarsmekansmen reaktionsbildning till att dölja sin vrede – eftersom den utgår från att visad, öppen vrede kan leda till straff, eller någon annan oönskad konsekvens. 
  • Perfektionism. Ett annat sätt att fösvara sig på hos Ettan, är att eftersträva det felfria – perfekta. som du vet har Ettan det där behovet att både göra och vara rätt hela tiden. Vilket förstås kan leda till perfektionism. Här blir försvarsmekanismen ett sätt att skydda sig från oönskade konsekvenser av att inte ha gjort eller varit rätt, bra eller – perfekt . 

© Laila Dahl 2023

Hoppas det här gav lite klarhet! Passar på att önska trevlig helg!/Laila

Leave a Reply