Skip to main content

 
Godmorgon!

Nu ska du få nåt fantastisk att ta med dig in i din måndag och en ny vecka:


Din oro beror på att du är så himla intelligent och kreativ! Den handlar INTE om att du är vek eller ologisk eller bara känslostyrd i största allmänhet!

Nej, din oro/ångest beror på att jag din kloka hjärna kan föreställa sig saker och skeenden i framtiden, genom att utifrån tidigare saker och skeenden bakåt i tiden, dra eventuella slutsatser. Men det, att du kan föreställa dig det, innebär ju inte för den skull att det där du förutspår, nödvändigtvis kommer att ske…


Och oroa sig är ju inte kul. 
-Men jag kan ju inte hjälpa det! Hur ska jag sluta oroa mig??!
Precis. Så det första du ska göra är att: 

  1. SLUTA OROA DIG ÖVER ATT DU OROAR DIG! Tacka istället för en ovanligt smart hjärna som innebär så många fler fördelar än bara det här! 
  2. Säg till din oro ”Hej, jaså du kommer på besök igen!
  3. Dra några djupa andetag och ringa in vad du är rädd för ska hända. 
  4. Och nu – viktigt – stanna inte vid skräckscenariot och hur DET skulle bli utan våga tänk en bit till även om det är jobbigt 
  5. Påminn dig om att precis som tidigare i ditt liv så kommer kraften att ta dig igenom att komma till dig, förr eller senare.
  6. Och nu ; föreställ dig hur det skulle kunna se ut EFTER att du tagit dig igenom! (Livet slutar inte mitt i det där värsta även om vi nu tror att det skulle göra det)
  7. Och så förstås – inse att det där du oroar dig över mest troligt INTE kommer att hända! 

Det viktigaste och första i det här är att du slutar klanka ner på dig själv för att du oroar dig och insikten om att DIN fantastiska HJÄRNA behöver i orosstunderna FYLLAS PÅ med NYA positiva/mer önskade FRAMTIDSSCENARIER . 

Genom att mata in nya såna, igen och igen och över tid – det tar tid att dra upp lika djupa spår i hjärnan som de du hittills trampat i sedan många, många år – kommer det att bli allt mer naturligt för dig att välja de spåren istället. 


Så sluta oroa dig över att du oroar dig! 


© Laila Dahl 


..Mer om oro och andra känslor i min bok Dina känslor är inte i vägen (Libris, 2020) 

Leave a Reply