Skip to main content

Är du psykolog, samtalsterapeut, själavårdare, psykoterapeut, präst, coach (eller en person som tar del av många människors inre mående) – eller känner du nån som är/gör det? Isåfall är denna till dig/er! Dela gärna (tagga mig) – jag tänker att vi behöver uppmuntra varandra som går bredvid de som mår dåligt, inte minst nu i en tid när vi själva kanske får kämpa för att hålla modet uppe vissa dar. …..

JAG LYSSNAR SÅ JAG HÖR

(Laila Dahl, nov 2020)

Ibland, om jag lyssnar tillräckligt så jag hör
kan jag se din berättelse ⁣framför mig, som en film, för mitt inre öga

⁣⁣Ibland, när jag lyssnar tillräckligt så jag hör ⁣
kan känna svedan på din kind efter slaget, det som kom som en handgranat genom luften medan barnen såg på Bolibompa ⁣⁣Jag kan höra orden, ditt kvävda försök till skrik in i kudden – men också se när du borrar din näsa innanför hans halskrage, månader senare, när du lämnar honom för sista gången ⁣


När jag lyssnar tillräckligt kan jag känna lättnaden, utandningen när porten slår igen bakom dig   – men samtidigt nästan ta på tomheten som vilar som en dimma genom alla rum i din nya lägenhet


Ibland, när jag lyssnar fast du pratar så tyst att jag knappt hör vad du säger, som om du tänkte att om du säger det högt kan vad som helst hända,⁣kan jag höra din längtan eka mellan väggarna. Din längtan efter nåt enkelt, nåt sant, rent och kanske till och med lite vackert … ⁣

Ibland, när jag lyssnar med ett helt öppet hjärta, så öppet jag förmår⁣kan jag höra mina hjärtslag slå i takt med dina⁣Och dina lungor andas i takt med mina⁣ ⁣Fast vi inte varit med om samma saker⁣Inte levt samma liv ⁣är jag i såna stunder en statist i din film,⁣en fluga på din vägg, men mest av allt ⁣- ditt vittne⁣⁣För att din berättelse finns kan den inte längre förnekas eller förringas eller bortförklaras ⁣och när jag tar den på allvar blir den också min⁣ … 
Och när jag lyssnar jättenoga kan jag nu nästan höra dig andas ut. Som att du lämnat av ett tungt lass liv och erfarenhet här i mellanrummet mellan oss. Jag behöver inte göra nåt åt det. Det bara ligger där nu och du konstaterar:

”Men nu är det över. Jag är fri. The End.” 


⁣Må vi alla lyssna så vi hör⁣Må vi alla vara varandras vittnen Må vi alla hedra varje ögonblick vi får förtroendet att sitta som en fluga på filmduken i någon annans film…  

Med kärlek och respekt till både sändare och mottagare!

/Laila

Leave a Reply