Skip to main content

1987 släppte jag en platta som heter Efter regn. Den kom att bli en av mina mest älskade och efterfrågade låtar. Nu är den här i en sprillans nyinspelad version!

För mig personligen speglar låten där jag befann mig för 10 år sedan, runt min skilsmässa. Inte där jag är idag.

Men jag tror att många kan relatera till den, på olika sätt. Det kan handla om andra förluster. Dörrar som stängs. Drömmar som går i kras. Sorgen efter någon nära osv.

Efter ett break up är det vanligt att man vill skynda på; “Nämen nu måste jag släppa och gå vidare!” Eller “Jag måste förlåta, annars kommer jag att fastna här!” Och det är sant, att så länge du sörjer har du en slags attachment kvar till personen/ eller det där du ville. Eller så länge du inte accepterat att det blev som det blev.

Men lösningen ligger däremot inte i att därför trycka undan sorgen, eller glömma personen/drömmen så fort som möjligt. Lösningen ligger i att sörja färdigt – med alla motsägelsefulla känslor inkluderade och samtidigt bygga framåt…

I den ursprungliga versionen fanns ett gitarrsolo. Det tyckte jag inte passade in längre i den nya musikdräkten, så jag satte text på den melodislingan istället. Orden som kom till mig blev:

”…och jag vet inte vad jag ska tro

om det här gör mig stark eller svag

Vet bara vem jag vill va i det här…

Det här tänker jag är en del av bli hel. Om du läst min bok Att gå sönder och bli hel igen, vet du att jag skriver en del om behovet av upprättelse efter ett svek. Idealt är förstås när när någon annan kan / orkar/ vill ge oss upprättelse.

Men om vi lägger det arbetet i den andres/någon annans händer blir det vanskligt. För tänk om den aldrig kommer?

Och här tänker jag att det ligger en gyllene nyckel i att välja dig själv i spå fall, och den du vill vara istället. Det vill säga; istället för att vänta på upprättelse från någon annan, bestäm dig för vem du vill vara i situationen. Det är inget som sker i ett ögonblick för att du bestämt dig för det – eller ens på några dagar. Det är ett långsamt arbete, men det går. Det handlar om att varje dag välja det igen och igen.

Några ord att upprepa för dig själv kan t ex vara:

Jag tillåter mig inte bli bitter. Eller Ingen kan stjäla min glädje.

MEN – oavsett vilket mantra du väljer, behöver det föregås av din äkta känslor. Om du inte till en början erkänner din vrede t ex, blir du sannolikt bitter med tiden. Om du inte erkänner att du saknar personen/möjligheten eller vad det är du ville ha men förlorade – kan inte glädjen bubbla fram lika fritt och för inte…

Så min vän, dina känslor är inte i vägen – inte den här gången heller…!

Så in & lyssna nu – på Spotify och digitala plattformar från idag!

Önskar dig en bra Skärtorsdag!

Mv/Laila

#sorg #sörja #känslor #breakup #gåvidare #släppataget

Leave a Reply