Skip to main content

Visste du att vår röst är lika unik som vårt fingeravtryck? Är inte det helt fantastiskt?
Sedan använder vi rösten på olika sätt också. Och olika personer använder sina röster lite olika till olika tillfällen, eller hur?

För att inte framstå som ”för mjuk eller mesig” låter vissa personer lite små-arga  vad de än de säger. Medan andra i rädsla för att ”verka pushiga”, pratar lite tystare och luftigare för att liksom understryka sin ofarlighet.


När vi träffar på en bebis eller en hundvalp (eller vilken liten underbar bebisvarelse som helst, egentligen) pratar vi alla – instinktivt – med vår mjukaste, gulligaste, varmaste röst. Vi är helt enkelt funtade på det viset, med instinkt att beskydda och ta hand om de små. För släktets överlevnad. Och när vi blir tillräckligt provocerade kommer oftast en riktig stark, bestämd eller åtminstone otvivelaktig röst fram till slut. 


Å andra sidan kommer den skarpare, stadigare tonen mer självklart för vissa – medan en del andra måste lära sig att använda den rösten också. Den finns där, men man har inte blivit tränad i att våga använda den till att säga ifrån, stå på sig. Det var ingen som sa att ilskan är en lika bra känsla som alla de andra – använd på rätt sätt! Det var ingen som bekräftade med ”Bra där, säj ifrån. Det SKA man göra!”


Hur använder du din röst?

Vilken känsla är du helst inte vill avslöja med din röst?

Det är nämligen inte självklart att vi har samma svar på de frågorna, eftersom vi under uppväxten fått med oss olika uppfattningar kring känslor, vilka som kan och bör uttryckas och vilja vi bör ligga lågt med. 

Det finns också ett slags generaliserande av hur olika känslor uttrycks. T ex att ”om du inte gråter sörjer du inte lika djupt”. Vilket förstås inte är sant. Eller att vrede kräver eller är detsamma som att höja röstvolymen. Vrede kan uttryckas med låg röst – så länge det som sägs sägs med stor tydlighet. 


Fundera gärna idag över din röst. Finns det någon röst du vill börja använda bättre eller med större medvetenhet? 


Din unika fantastiska röst är ett av dina redskap till att uttrycka dina känslor, vad du vill, vem du är, var dina gränser går, vad du vill säga och förmedla. 


Om du försökt men inte upplever det som att någon lyssnade – försök igen. 

Låt dig höras, min vän. Den stora kören behöver alla röster – och just din är alldeles unik. 
Just saying ❤


© Laila Dahl 2021

Önskar dig en bra vecka!

/Laila

PS: Vill du läsa mer om känslor finns det att hitta i min bok Dina känslor är inte i vägen (Libris 2020)

Fotot: Independet

Leave a Reply