Skip to main content

Har du koll på dina ”flight/fight/freeze”?

⁣⁣Om inte – läs mitt förra inlägg först och kom sen tillbaka hit!

⁣⁣—/—-⁣Obs! Samtliga tips gäller enbart utifrån att situationen du tänker på inte är våldsam eller där risk för våld eller annan verklig fara föreligger⁣—-/—-

⁣⁣I samma sekund som vi blir medvetna om att ⁣”Nu är jag där igen” , har vi ett VAL!

Ett fjärde, sundare och mer konstruktivt alternativ! ⁣⁣

Vårt fjärde alternativ handlar om att ⁣stanna upp

⁣andas

⁣iaktta hur vi på väg in i det gamla mönstret ⁣ 

och 4: VÄLJA NYTT!⁣⁣

Och vad är det vi kan välja gör nytt, då?⁣⁣

För den som brukar gå in i Fight, gäller att gå emot sin vana att bara köra på, höja rösten, ”attackera”, och för att klara det när hen redan är i affekt, kan det vara extra viktigt att backa rent fysiskt.

Gå in i ett annat rum, ta ett glas vatten eller föreslå en paus på x antal minuter. Under pausen, fundera på vad som just hände. Vad var det du just nu kände – och vilken tolkning gjorde du utifrån det?

Öva dig en gång på att formulera just det mera sakligt och utan att krydda med ironi eller sarkasm eller kritik, till din partner – och gå sen tillbaka och försök igen⁣

T ex säg ⁣”Du , när du sa som du sa blev jag rädd att du faktiskt inte tycker om mig längre och det fick mig att gå i spinn. Förlåt. Kan vi börja om?”⁣.⁣⁣

Du som stänger av , kryper in under ditt skal, brukar fly ut ur rummet eller in i dig själv, blir tyst eller tjurar behöver också, så fort du känner att du knyter dig, göra steg 1-4⁣

Välja nytt för dig kan innebära att tvärtemot från tidigare exemplet STANNA KVAR. Eller be om en paus – men inte en paus från konflikten! 

Var noga med att poängtera att din paus gäller några minuter och du är snart tillbaka. ⁣Under pausen, fundera på vad som just hände. Vad var det du just nu kände – och vilken tolkning gjorde du utifrån det? Öva dig en gång på att formulera just det, till din partner – och gå sen tillbaka och försök igen ( utan sarkasm, ironi eller kritik mellan raderna ) ⁣

T ex ⁣”När du höjde rösten sådär kände jag mig attackerad och då känner jag bara att jag måste skydda mig. Men jag ska försöka stanna kvar  – ge mig bara lite tid och space. Vad var din fråga nu igen? ”⁣.⁣⁣

Om du är den som går in i ”freeze”, gäller också stegen 1-4.

Och sen att träna dig i att upptäcka att det är freeze-läget som håller på att slå till, lite tidigare för varje gång! Så att du hinner före och kan stoppa att just det händer. Om du märker hur din kropp börjar hamna i den stressen, gör 1-4 och sen ta en paus ⁣

Under pausen, påminn dig själv om att du vinner ingenting på att stelfrysa och bli stum. Konflikten är kvar tills ni löst den (!) och den kommer inte att vara för evigt. ⁣Gå sedan tillbaka och säg( utan sarkasm, ironi, kritik mellan raderna):⁣

”Jag vill inte knyta mig men det blir så när jag blir rädd. Om du kan prata lite lugnare vill jag gärna att vi försöker igen” ⁣


© Laila Dahl 2021

⁣Mer om detta och om känslor i min bok Dina känslor är inte i vägen ( Libris, 2020) ⁣

Leave a Reply