Skip to main content

”Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s about learning how to dance in the storm”

I mitt arbete som terapeut är sorg, förlust och heartbreak ofta en del av processen. En an av de vanligaste frågorna är ”Går det nånsin över?” Och en lika vanlig frustration är ”… och alla tjatar på mig hela tiden om att GÅ VIDARE… ” 


Sorgeprocessen

”Så fort jag träffade Roger blev det lugnt, då tyckte alla att Nu äntligen har hon gått vidare, men om jag så bara nämner mitt ex i en passus tror de jag är tillbaka på ruta ett!” 
Eller innebär att gå vidare att den sörjande slutar prata om det som hände? ”Jamen nu verkar han börja bli lite mer sig själv igen” ?

Sorgeprocessen

Att gå vidare. Jag tror inte det är orden som frustrerar . Det är vad omgivningen lägger i de (säkert välmenande) orden. Men vad menar omgivningen med ”att vidare”? Innebär det att gå in i en ny relation?


Men sorgeprocess glöms inte bort. Om den fått ha sin gång på ett konstruktivt sätt, blir sorgen en integrerad del av personens rika livserfarenheter. 

Våra känslor


Och ingen ifrågasätter att vi påminner oss om de stora lyckliga händelserna i livet. Bröllopsdagar, födelsedagar osv. Men vågar  någon prata om och minnas de egna stora svåra upplevelserna är det inte alltid lika välkommet och ifrågasätts lite för ofta som ”Har han inte släppt det där än?”Och i


Sorg, glädje, ilska, oro, vemod, längtan, hopp, lycka, eufori – allt finns där hela tiden och av en anledning. Känslor ger oss ledtrådar till hur det står till där innanför. Och en fläkt av sorg eller vemod från en vän som enligt dig ” inte gått vidare” är inte alltid vad du tror. 


Kanske är din vän bara ovanligt transparent och har valt att vara sann sin egen process…?


Och om din vän hittat en ny kärlek, vågat börja ett nytt jobb eller (”äntligen”) rensat ur kläderna ur en saknads garderob, innebär det inte att det tidigare livet eller föremålet till sorgen är glömt.


Ja, kroppen må vara begraven, men känslorna och upplevelserna finns inbäddade djupt i den sörjandes själ. Och vi behöver iaktta det med ödmjukhet, som nåt vackert och fint – och precis som det ska vara. 

Om du vill läsa mer om känslor vill jag tipsa om min senaste bok DINA KÄNSLOR ÄR INTE I VÄGEN (Libris Förlag www.libris.se). (Finns att beställa på t ex Adlibris.com – du som vill ha den signerad beställer direkt från mig, kontaktformulär www.lailadahl.se)

Ta hand om er och varandra!

/Laila

Naturbild med solen som bryter igenom i bakgrunden.
Foto:Simon Hedberg

Leave a Reply